Trendgruppen PR

Jetson Match Forest — Designklassikern Jetson i ny tappning

January 19, 2021
DUX arbetar sedan många år med att uppdatera sina klassiker. Nu presenterar der skånska familjeföretaget en av sina mest kända fåtöljer, Jetson, med grönt stativ och gröna detaljer. Inspirationen komer från den svenska skogen. Fåtöljen Jetson, som tidigare har kromat stativ och nyligen även lanserades med underrede i mattsvart, presenteras nu i en ny tappning med grönlackerat stativ och görna läderdetaljer.

Denna nya Jetson har ljus textil samt mörkgröna läderdetaljer och grönlackerat stativ. Textilen Flax är en naturfärgad väv, som kombineras med lädret Elmo Rustical. Fåtöljen Jetson Match Forest lanseras i januari 2021.

För drygt 50 år sedan introducerade DUX samarbetet med designern Bruno Mathsson. Med utgångspunkt i människan och kroppen ritade Mathsson möbler med ett organiskt formspråk. En av de första möblerna som Bruno Mathsson designade för DUX var just den svenska designklassikern Jetson. DUX är stolta över sitt svenska designarv och gläds över att fortfarande kunna ge Bruno Mathssons idéer fysisk form genom att skapa tidlösa och klassiska möbler i högsta kvalitet. 

"Bruno Mathsson inspirerades av naturens mjuka former. Material, design och färger hämtade från naturen är tidlösa. Till den nya versionen av Jetson har vi inspirerats av skogen i val av material och färgskalan i naturnära toner. Kombinationen av linne och läder tillsammans med det gröna stativet ger en direkt koppling till naturen.Versionen skiljer sig från tidigare utföranden, utan att kompromissa med hantverk eller kvalitet", säger Anna Back Jansson, designchef på DUX.   

I den egna fabriken i Sösdala, i norra Skåne, tillverkar DUX sina möbler med kompromisslös satsning på gediget hantverk och de bästa materialen med miljö och hållbarhet i fokus. Viss förnyelse sker kontinuerligt med nya designsamarbeten och uppdatering av befintliga möbelklassiker. 

"DUX tillverkar möbler med så god kvalitet, så hög komfort och så genomtänkt design att möblerna lever vidare i generationer. Samtidigt pågår en kontinuerlig utveckling och förnyelse av DUX möbelklassiker och möbelkollektionen växer ständigt. Nya spännande uppdateringar av klassiska designikoner presenteras, så att klassikerna kan leva vidare sida vid sida med det nya", säger Henrik Ljung, VD på DUX. 

Jetson Match Forest finns till försäljning hos DUX och återförsäljare från januari 2021.

Priser:
Fåtölj Jetson Match Forest, textil Flax 21 och grönt läder Elmo Rustical, pris 20 990 kr. 

Jetson
Fåtöljen Jetson, formgiven av svenska arkitekten Bruno Mathsson, fick sitt namn från en amerikansk TV-serie. Det tog tre år för Bruno Mathsson att designa Jetson och resultatet presenterades vid en utställning i Nordiska Galleriet i Stockholm 1969 och blev direkt en stor framgång. Jetson var en milstolpe i Bruno Mathssons karriär och har haft många imitatorer. Fåtöljens skålformade säte och höga ergonomiskt utformade rygg med nackstöd har en minnesfunktion, vilket betyder att stolen alltid roterar tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Om Bruno Mathsson
Bruno Mathsson var en av föregångarna inom den stil som kom att kallas Swedish Modern. Lika klassiska som hans möbler är historien om hur Bruno Mathsson satte sig i en snödriva för att på så sätt skapa den optimala formen för en sittmöbel. Mathssons utgångspunkt för en möbel var alltid kroppens form och sittandets mekanik – samspelet mellan möbel och människa. Som han själv uttryckte det: Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst.

Om DUX
Det svenska säng- och möbelvarumärket DUX började sin resa redan år 1924 då Efraim Ljung besökte USA för att sälja choklad, men återvände med en idé om spiraler till sängmadrasser. Två år senare, 1926, grundade Efraim Ljung DUX och lanserade den första DUX-sängen. Med fokus på tidlös estetik, hållbar design och komfort skapar DUX kollektioner som varar över generationer. Utöver sina sängar stoltserar DUX även med designikoner, så som fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla designade av välkända Bruno Mathsson. Därtill har DUX gjort uppmärksammade designsamarbeten med den svenska designtrion Claesson Koivisto Rune samt den danska designstudion Norm Architects. Den välkända komforten i sängarna har sin motsvarighet i de flesta stoppade möbler eftersom den berömda DUX-spiralen återkommer även här. Nordiska material med sköna texturer och naturnära färgtoner kompletterar varandra harmoniskt till en finstämd helhet i DUX sortiment.

Idag är DUX pionjärer när det gäller kunskap och utveckling kring komfort och sömnkvalitet. DUX drivs av den fjärde generationen Ljung och produktion sker i Sverige såväl som i Portugal. DUX sängar och möbler säljs över hela världen och via ett 100-tal återförsäljare på den nordiska marknaden, samt genom den egna försäljningskanalen DUXIANA, med ca 80 st butiker i 30 länder. Vidare finns även Hotell DUXIANA. DUX finns representerat på mer än 300 hotell världen över, omsätter 500 Mkr och har ca 250 anställda. Läs mer på www.dux.se, www.duxiana.com och www.hotelduxiana.com

Högupplösta bilder: HÄR

Högupplösta miljöbilder finns även på:
www.trendgruppen.se/imagebank (användarnamn: trendpr, lösenord: trendpr)

För ytterligare information om DUX, bildmaterial eller bokning av intervju, vänligen kontakta:
Trendgruppen PR, Annika Gehöör, annika.gehoor@trendgruppen.se, tel. 073-533 02 45

Möjlighet finns till intervju med Henrik Ljung, VD och/eller Anna Back Jansson, Designchef.

News