Trendgruppen PR

Innovativt unisexmode av Fiskars och Maria Korkeila

December 01, 2020
Design för den urbana trädgårdsentusiasten
Våren 2021 lanserar Fiskars för första gången någonsin en kläd- och accessoarkollektion. Fiskars har skapat en kapselkollektion för såväl trädgårdsarbete som utomhusaktiviteter i stadsmiljö, designad av mode- och textildesignern Maria Korkeila.

Samtida mode och funktionalitet går hand i hand i Fiskars nya kapselkollektion, designad av Maria Korkeila. Kollektionen består av moderna trädgårdskläder och accessoarer i nordisk design och knyter an till Fiskars finska rötter och hantverkshistoria. Fiskars kollektion av Maria Korkeila premiärvisades på Pitti Uomo i Florens, Italien, i januari 2020 och lanserar nu våren 2021.

”Precis som för all Fiskars design utgörs kollektionens grund av viljan att skapa innovativa och meningsfullt designade produkter, som ger bästa möjliga förutsättningar för kreativitet i vardagen” säger Marika Orkamo, SVP och Brand & Marketing på Fiskars.

Kollektionens 12 delar visas upp i en jordnära färgskala och med naturinspirerade mönster. Samtliga plagg och accessoarer är tillverkade av organiska och återvunna material, däribland veganskt läder baserat på äpplen. Samtliga plagg har också producerats inom EU av socialt ansvarstagande leverantörer.

”Fiskars har en tradition av att skapa nytänkande produkter, den ikoniska saxen med orange handtag är ett exempel”, säger designern Maria Korkeila. ”Det är just detta design-DNA som jag velat införliva i kollektionen.”

Kollektionen finns tillgänglig i begränsad upplaga på fiskars.com från mars 2021.

I unisexkollektionen, där workwear möter streetwear, presenteras 12 delar med kläder och multifunktionella väskor samt accessoarer som går att kombineras på olika sätt. Bland de mångsidiga plaggen finns en vattenavvisande rock med sticksäkra och rymliga fickor samt avtagbar huva, ärm och nederdel, och en vattenavvisande väst som gör sig lika bra i trädgården som på stan. Västen är har stora fickor och avtagbar nederdel. En version av trädgårdsklassikern förklädet presenteras i 100% nylon samt en vattenavvisande skjorta med tydliga influenser från både arbetskläder och streetwear, där ärmarna är försedda med elastiska band vilket gör dem justerbara i längden. I kollektionen finns också två T-shirts i 100% ekologisk bomull med överdimensionerad passform och en iögonfallande slits i sidan. Tryckt på de båda t-shirtsen är bilder som fångats under en höstdag i Fiskars byn 2019. En vattenavvisande byxa med avtagbara byxben presenteras, med både stora och små fickor. Byxan har även uttagbara vadderingar på knänen och justerbar förslutning i byxbenet, vilket gör att de lämpar sig för allt som trädgården utsätter oss för. Även en byxa med hängslen presenteras, vilken även den har inbyggda knäskydd och justerbar förslutning i byxbenet så att de kan göras om till shorts. Alla fickor är försedda med stärkta sömmar för att klara av alla typer av trädgårdsverktyg.

Bland de accessoarer som presenteras finns en vattenavvisande hatt som håller huvudet svalt och skyddar från solen under varma dagar i trädgården. Trädgårdshatten har en dold ficka framtill med blixtlås och ett justerbart hakband som förhindrar att hatten blåser av när vinden är framme. En utsida av nylon och en fodrad insida i bomull gör accessoaren både bekväm och funktionell. Ett verktygsbälte presenteras, vilket kan göras om till en midjeväska, med justerbart bältesspänne och avtagbara fickor för olika typer av verktyg som enkelt kan flyttas runt på bältet för att passa användaren och sysslan. En ytterligare men lite annorlunda vattenavvisande väst, en gilet, är designad med starka influenser från estetiken i streetwear, men har samtidigt de funktioner som krävs i trädgården. Med två stora fickor i midjan förvaras trädgårdsredskap och personliga prylar med lätthet. Ryggpartiet har vadderade axelband och en undersida i mesh som låter tyget andas. Över bröstet och vid axlarna finns justerbara band för ultimat komfort. Till sist presenteras även en vattenavvisande väska med fickor med tryckknappar på utsidan, och fickor med blixtlåsförslutning på insidan. Inuti väskan finns även krokar och elastiska verktygsband för smart förvaring av verktyg. Väskbanden är justerbart och med blixtlåset som följer hela väskans kant kan väskan öppnas helt platt och ger även möjligheten att förvara större verktyg på bredden.

Om Maria Korkeila
Den lovande finska designern Maria Korkeila gör nya tolkningar av handgjord punkestetik. Enligt traditioner av dekonstruktion och ”gör-det-själv” skapar hon en vision där rika texturer, mönster och färger möter avvikelse och känslighet. Korkeila är utbildad vid Aalto-universitetet, har varit finalist i Festival international de Mode et de Photographie à Hyères och är vinnare av Chiapparelli-priset 2017. Idag arbetar hon som mode- och textildesigner i Paris och Helsingfors.

Högupplösta bilder: https://we.tl/t-i866SYckoZ

Högupplösta bilder finns även på:
www.trendgruppen.se/imagebank
(användarnamn: trendpr, lösenord: trendpr)

För mer information, vänligen kontakta:
Annika Gehöör, Trendgruppen PR
E-post: annika.gehoor@trendgruppen.se eller telefon: +46 73 533 02 45

Fiskars är ett ikoniskt finskt varumärke, känt för sina högkvalitativa köks- och trädgårdsredskap. Sedan 1649 har Fiskars vägletts av tidlösa principer för hög kvalitet, funktionalitet och hållbar design. Fiskars är en del av Fiskars Corporation, en ledande global leverantör av konsumtionsprodukter till hem, trädgård och friluftsliv. www.fiskars.se

News