Trendgruppen PR

DUX ikoner i svart

December 01, 2020

Matt svart är en stor kommande trend på möbelscenen. DUX arbetar medvetet sedan många år med att uppdatera sina klassiker så att de följer med i tiden. Nu presenterar DUX tre av sina främsta ikoner i matt svart. Bordet Inter, stolen Sam och fåtöljen Jetson, vilka tidigare haft kromade underreden, lanseras nu även med svartlackerade ben som alternativ.

I den egna fabriken i Sösdala, i norra Skåne, tillverkar DUX sina möbler med kompromisslös satsning på gediget hantverk och de bästa materialen med miljö och hållbarhet i fokus. DUX tillverkar sina möbler med så god kvalitet, så hög komfort och så genomtänkt design att de lever vidare i generationer. Viss förnyelse sker kontinuerligt med nya designsamarbeten och uppdatering av befintliga möbelklassiker. I januari 2021 lanseras möbelikonerna Inter, Sam och Jetson i nya utföranden – nu med svartlackerade ben.

”Med välkända möbler i design av bland andra Bruno Mathsson, Sam Larsson, Alf Svensson, Norm Architects och Claesson Koivisto Rune har DUX ett gediget designarv att tillgå och att bevara. Med svarta underreden får Inter, Sam och Jetson en helt ny känsla. ”, säger Anna Back Jansson, designchef DUX.

”Vi har en medveten strategi att utveckla och förnya DUX möbelklassiker. DUX möbelkollektion växer hela tiden i och med nya designsamarbeten och vi vill att de klassiska designikonerna ska få leva vidare tillsammans med nykomlingarna.”, säger Henrik Ljung, VD DUX.

Sam
Stolen Sam i krom och svart läder formgavs av Sam Larsson år 1974 och gjorde en comeback år 2015 som en del i projektet DUX design Revival. För ett år sedan presenterades Sam i ett specialframtaget läder i färgerna Truffle, Pearl och Camel samt en alternativ sitthöjd om 48 cm utöver tidigare 45 cm, vilket öppnade upp för stolens användningsområden ytterligare. Lädret Naturale är ett mjukt semianilinläder som gör stolens dyna tålig utan att materialets naturliga mjukhet och komfort ändras. Tack vare den tunna ytbehandlingen lämpar sig Sam både som matstol, kontors- och konferensstol. Med dess enkla och rena design samt med det dekorativa spännet i ryggen är Sam lika modern nu som den var år 1974.

Inter
Matbordet Inter designades av DUX designteam år 1984–89. Inter har en bordsskiva i vit eller svart nanolaminat, som är tålig mot både repor och värme. Bordskivan har en sammetslen yta, där inga fingeravtryck lämnas synliga. Inter finns i tre storlekar, ett runt och två rektangulära, varav ett av dessa är ett delbart bord med två iläggsskivor. Interbordet passar fint till stolen Sam.

Jetson
Fåtöljen Jetson, formgiven av svenska arkitekten Bruno Mathsson, fick sitt namn från en amerikansk TV-serie. Det tog tre år för Bruno Mathsson att designa Jetson och resultatet presenterades vid en utställning i Nordiska Galleriet i Stockholm 1969 och blev direkt en stor framgång. Jetson var en milstolpe i Bruno Mathssons karriär och har haft många imitatorer. Fåtöljens skålformade säte och höga ergonomiskt utformade rygg med nackstöd har en minnesfunktion, vilket betyder att stolen alltid roterar tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Planerad säljstart av nyheterna i januari 2021.
Det svartlackerade stativet är ett alternativ till det kromade stativet och gäller samtliga Sam-modeller, Jetson-modeller samt bordet Inter.

Priser:
Sam, stol, läder Naturale. Pris 9 580 kr
Sam, stol med karm, läder Naturale. Pris 10 990 kr
Inter, runt matbord, Ø 110 cm x H.70 cm. Pris 9 295 kr
Inter, matbord, 180x100xH.70 cm. Pris 11 495 kr
Inter, delbart matbord, 150x100xH.70 cm (2 iläggsskivor: 260 cm). Pris 19 990 kr
Jetson, läder Elmo Rustical. Pris 33 605 kr

Om Sam Larsson
I mitten av 50-talet kom Sam Larsson till DUX. Innan dess hade Sam läst till ingenjör på distanskurs, en vanlig utbildningsgång under 1940- och 50-talet. Han hade även under flera år arbetat med utveckling av maskinparken på den stora pinnstolsfabriken i Nässjö. Hos DUX var han i första hand möbelformgivare. Flera av hans möbler, som vilfåtöljerna Fenix och Sesam blev storsäljare. Det gällde i hög grad också för Sam som blev populär främst i kontorsmiljöer, men också som bekväm matsalsstol; den syntes ofta i reklam kring Bruno Mathssons och Piet Heins superellipsbord.

Om Bruno Mathsson
Bruno Mathsson var en av föregångarna inom den stil som kom att kallas Swedish Modern. Lika klassiska som hans möbler är historien om hur Bruno Mathsson satte sig i en snödriva för att på så sätt skapa den optimala formen för en sittmöbel. Mathssons utgångspunkt för en möbel var alltid kroppens form och sittandets mekanik – samspelet mellan möbel och människa. Som han själv uttryckte det: Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst.

Om DUX
Det svenska säng- och möbelvarumärket DUX började sin resa redan år 1924 då Efraim Ljung besökte USA för att sälja choklad, men återvände med en idé om spiraler till sängmadrasser. Två år senare, 1926, grundade Efraim Ljung DUX och lanserade den första DUX-sängen. Med fokus på tidlös estetik, hållbar design och komfort skapar DUX kollektioner som varar över generationer. Utöver sina sängar stoltserar DUX även med designikoner, så som fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla designade av välkända Bruno Mathsson. Därtill har DUX gjort uppmärksammade designsamarbeten med den svenska designtrion Claesson Koivisto Rune samt den danska designstudion Norm Architects. Den välkända komforten i sängarna har sin motsvarighet i de flesta stoppade möbler eftersom den berömda DUX-spiralen återkommer även här. Nordiska material med sköna texturer och naturnära färgtoner kompletterar varandra harmoniskt till en finstämd helhet i DUX sortiment.

Idag är DUX pionjärer när det gäller kunskap och utveckling kring komfort och sömnkvalitet. DUX drivs av den fjärde generationen Ljung och produktion sker i Sverige såväl som i Portugal. DUX sängar och möbler säljs över hela världen och via ett 100-tal återförsäljare på den nordiska marknaden, samt genom den egna försäljningskanalen DUXIANA, med ca 80 st butiker i 30 länder. Vidare finns även Hotell DUXIANA. DUX finns representerat på mer än 300 hotell världen över, omsätter 500 Mkr och har ca 250 anställda. Läs mer på www.dux.se, www.duxiana.com och www.hotelduxiana.com

Högupplösta bilder: LADDA NER HÄR
Högupplösta miljöbilder finns även på www.trendgruppen.se/imagebank
(användarnamn: trendpr, lösenord: trendpr)

För ytterligare information om DUX, bildmaterial eller bokning av intervju, vänligen kontakta:
Trendgruppen PR, Annika Gehöör.
Mail annika.gehoor@trendgruppen.se, Tel. 073-533 02 45
Möjlighet finns till intervju med Henrik Ljung, VD och/eller Anna Back Jansson, Designchef.

News