Trendgruppen PR

Iittala presenterar glaskonst

November 04, 2020
2021 firar Iittala 140 år och det firas med en hyllning till en äkta klassiker i Birds by Toikka Collection. Iittala återlanserar glasfågeln Flugsnappare från 1970-talet av Oiva Toikka, i nya färger. Oiva Toikka årsfågel, ägg och kub kläs i årets färg ametist. Dessutom är det premiär för Kartta Collection av Santtu Mustonen.

Glas ligger i Iittalas natur. För att fira Iittala 140 år hyllar Iittala glaset som material på ett alldeles unikt sätt. Återlanseringen av Oiva Toikkas Flugsnappare (Sieppo) symboliserar Iittalas fantastiska historia inom glas och glaskonst. Samtidigt introduceras en helt ny kollektion med glaskonst av konstnären Santtu Mustonen som inleder en ny generation av konstnärer för Iittala.

Naturlig syntes
Iittalas samarbete med Santtu Mustonen började för några år sedan då den finska konstnären levde i New York. Mustonens artisteri har alltid varit inspirerat av textur med genomskinliga och optiska egenskaper, något som passade väl in på glaset som material. Men på den tiden hade han ännu inte arbetat med glas.

Mustonen beskriver upplevelsen tillsammans med Iittalas glasblåsare på Iittala glasbruk som “mäktig” för det var tillsammans med dem han fick se glaset komma till liv.

”Brinnande träformar, glas som krossas och arbete i hettan gör det fascinerande eftersom det färdiga resultatet är så subtilt och magiskt. Glas som material kommer inspirera och förfölja mig för alltid”, förklarar Mustonen.

Mustonen studerade vid universitetet för konst och design i Helsingfors samt på Gerrit Rietveld Akademin i Nederländerna innan han etablerade sig i New York. Han benämner möjligheten att lära sig från Iittalas glasblåsare som den vackraste aspekten i samarbetet med Iittala. “Jag kan ställa vilka frågor som helst och få omedelbara svar utan att de dömer mig. Vi har även haft många glada skratt ihop”.

Det första samarbetet mellan Iittala och Mustonen resulterade i “Unnatural Synthesis” med träskulpturer och utställningen ”Pace” med glasobjekt tillverkade tillsammans med Iittala glasblåsare. För att fira Iittalas 140 års jubileum har Mustonen skapat ett dynamiskt mönster för jubileets visuella uttrycka samt nya kollektionen Kartta.

Introducerar Kartta
Kartta är en kollektion glasskulpturer vars inspiration kommer från bildkartor. Konceptet för kollektionen baseras på Mustonens målningar av symmetriska bläckfläckar med syftet att väcka betraktarens fantasi. Namnet ”Kartta” är det finska ordet för ”karta” och symboliserar det faktum att det visuella kan öppna upp en helt ny värld i fantasin.

Kartta tillverkas med en speciell formteknik som Mustonen själv har tagit fram. Mustonen tillverkade formarna genom digital teknik som blev klar efter en lång process av många försök och misstag. Processen innebar också en djupgående analys och experimenterande av Mustonens tidigare målningar. “Den största utmaningen var tillverkningen av själva formen. Men å andra sidan var det bästa ögonblicket att se hur glasblåsarna tog fram det bästa ur formarna”. Kartta introduceras i två storlekar (240x320 mm och 150x320 mm) och i fyra olika färger: ultramarin-blå, koppar, regn och mörkgrå. Mustonen ville använda sig av färg för att väcka känslor som berör. Färgerna valdes noggrant ut för att komplettera varandra.

Varje Kartta glasskulptur är graverad med formgivarens namn och är ett perfekt samlingsobjekt för sanna glaskonstfanatiker.

Inspirationen till den fantasifulla kollektionen kommer från Toikkas passion för naturen och munblåst glas. Varje fågel är ett hantverk och munblåst i Iittala glasbruk. Ingen fågel är därför den andra lik – något som gör fåglarna till unika konstobjekt. Kollektionen utgör symbol för den långa historik och det fantastiska samarbetet mellan Iittalas glasblåsare och Oiva Toikka. Resultatet visar på en rik fusion av traditioner inom glastillverkning.

För att hylla Oiva Toikka och Iittalas arv återlanseras nu fågeln Flugsnappare (Seippo) från 1972.

De nya fåglarna har en enkel, strömlinjeformad design precis som originalet från Nuutajarvi kollektionen 1972. 2021 introducerar Iittala nya utsökta färger: mossgrön-koppar, regn-tranbär, koppar-citron, laxrosa-blå, citron-koppar. Varje fågel är ett litet mirakel med enkel kroppsform och näbb i kontrastrika färger som reflekterar ljuset på ett vackert sätt.

Årsfågeln, ägg och kub i årets färg ametist
Iittala lanserar ny årsfågel, ägg och kub i Birds by Toikka Collection inför varje nytt år. 2021 års fågel heter Kesuri (217x115 mm). Den sympatiska runda formen balanseras upp med en spetsig näbb och bakdel. Årsobjekten finns tillgängliga i årets färg ametist, en nästintill magisk färg som skiftar nyans beroende på hur ljuset faller.

Birds by Toikka uppskattas av konstälskare och samlare som delar samma passion för glasfåglar som fågelskådare gör för riktiga fåglar. Birds by Toikka har fått manga fans runt om i världen. Iittala kommer fortsätta att utveckla kollektionen i Oiva Toikkas namn för att hylla den berömda formgivaren. Alla ändringar utifrån Toikkas unika originaldesign görs i nära samarbete med Toikkas familj.

News