Trendgruppen PR

Iittala och Rörstrand inleder pilotlansering av Vintageservice

October 05, 2020
Nu lanserar ikoniska varumärkena Iittala och Rörstrand en ny, cirkulär tjänst: Vintageservice. Servicen är en del i Fiskars Groups arbete att utforska möjligheterna inom cirkulär ekonomi och har pågått i Finland sedan våren 2019. Det prisbelönta konceptet introduceras nu i Sverige och innebär att konsumenten lämnar in begagnat glas och porslin till försäljning i utvalda Iittala- och Rörstrandsbutiker. Dessa föremål säljs sedan vidare att älskas och användas i nya hem. Lanseringen inleds i utvalda Iittala outlets samt på Iittala och Rörstrand Store på Kungsgatan i Stockholm.

Runt om i Sverige är det många som sitter på fantastiska skatter med produkter från Iittala eller Rörstrand. Det kan vara hela serviser eller servisdelar som man ärvt av tidigare generationer eller samlat på sig genom åren. Med tiden kan dessa produkter bli mindre aktuella för oss och vi börjar se oss om efter enkla sätt att återvinna och ge nytt liv åt produkterna. Samtidigt ser vi allt fler som letar efter second hand-produkter. Personer som älskar glas och porslin från förr, som fortfarande håller i stil och kvalitet. I samband med det allt mer ökade intresset för hållbarhet lanserar Iittala och Rörstrand konceptet Vintageservice, en tjänst där vi utforskar hur vi kan bidra till en förlängd livscykel för Iittala och Rörstrand.

Köp och återförsäljning av glas och porslin
Kärnan i Vintageservice är att konsumenterna kan komma in till våra egna butiker och lämna in produkter mot ersättning. Servicen gäller begagnat glas och porslin men inte interiörprodukter eller konstglas.

”Vintageservice är perfekt för dem som vill ge nytt liv till sina historiska skatter av vardagens glas och porslin som tar plats hemma i köksskåpen. Produkterna får chans att hitta nya hem att älskas och användas i”, säger Lotta Eskolin, ansvarig för Vintageservice.

Konceptet inleds med en pilotlansering i två etapper. 7 oktober startar konceptet i Iittala outlet Höganäs, Iittala outlet Skultuna, Iittala store & Rörstrand store Kungsgatan i Stockholm. 11 november utökas lanseringen till Iittala outlet Gustavsberg samt Iittala outlet Lidköping. Målet är att Vintageservice på sikt ska kunna erbjudas i samtliga egna butiker.

Produkterna bedöms och prissätts direkt på plats av butikssäljaren och i utbyte får konsumenten ett presentkort som är giltigt i samtliga Iittala outlets, Iittala stores och Rörstrand store. De inlämnade produkterna ingår sedan i butikens Vintageavdelning där utbudet varierar beroende på vad som kommer in. Det varierande utbudet ger konsumenten möjlighet att hitta kompletterande produkter till sina samlingar, produkter som inte finns i dagens sortiment längre.

Cirkulär ekonomi – en del i Fiskars Groups hållbarhetsarbete
Fiskars Group arbetar ständigt med att hitta nya lösningar för att förlänga livscykeln på företagets produkter. Men framför allt sitter hållbar design djupt rotad i företagets designfilosofi redan från början. För Fiskars Group handlar hållbar design om att tillverka produkter på ett hållbart sätt och att skapa produkter som håller i generationer, både när det gäller stil och kvalitet. Fiskars strävar efter att erbjuda produkter som främjar en hållbar livsstil. Produkter som människor njuter av att använda om och om igen. Det är utifrån den designfilosofi som nu Vintageservice har fått liv. Servicen lanserades i Finland våren 2019. Sedan dess har tusentals produkter hittat nya hem och ägare. Projektet har även tilldelats silvermedalj i kategorin ”service design” av Vuoden huiput – Finlands främsta prisutdelning inom kreativ design.

För att förstå vilken påverkan Vintageservice har på miljön genomfördes en undersökning tillsammans med Helsinki Metropolitan Area Reuse Centre Ltd för att beräkna hur mycket naturliga resurser och koldioxid (CO2) utsläpp som sparades under året. Beräkningarna utgår från att varje gång vi köper en begagnad produkt istället för en ny, sparas de resurser som skulle använts för att producera nya produkter. Resultatet visade att alla Vintageprodukter som såldes i Finland 2019 sparade över 133 ton naturliga resurser och över 45 ton CO2 utsläpp.

Drivkraften bakom Vintageservice är att skifta fokus från konsumtion till återanvändning. Att förlänga livscykeln på våra produkter och låta historien fortsätta.

Mer detaljerad information och villkor gällande Vintageservice hittar ni på https://www.iittala.com/se/sv/vintage

News